Carit Etlar

Forside | Indhold | Nyhedsmail | Om websiden | E-mailNyhedsmail fra CaritEtlar.dk - Den 20. december 2017.

 Det er så blevet december - og jul! Her på websiden bliver der fortsat rettet og fortaget sammenfletninger, og enkelte billeder er skiftet ud med nogle mere relevante, og der er blevet tilføjet lidt nyt.

"Troens Blomst".
Augusta Etlar havde haft et aktivt år i 1898, blandt andet havde hun fået udgivet sin store roman "Bjørneæt" - i Carit Etlars navn.
Augusta Etlars juleeventyr "Troens Blomst" udkom også i 1898, under hendes pseudonym J. E. Cart. Dette eventyr har været nævnt nogle gange, og jeg har nu oprettet en webside med lidt omtale af denne julefortælling. Jeg har ikke scannet hele bogen, til trods for at Poul Steffensen har bidraget med nogle fine tegninger, men har kun scannet teksten, som du kan læse eller downloade fra denne nyoprettede webside. Et link til en komplet scannet "Troens Blomst", som i forvejen ligger på Internettet, er der også.
Klik og læs lidt om "Troens Blomst"...

"En korsikansk Skovfyrstes Død".
En fortælling af Carit Etlar, fra dagbladet Dannebrog juledag den 25. december 1898.
Fortællestilen i denne lille fortælling er Augusta Etlars. Så jeg vil vove at formode at det er hende, der her halvandet år før Etlars død, har skrevet denne lille beretning fra Korsika, på grundlag af fælles notater fra parrets rejse til øen en halv snes år tidligere.
Klik her på linket og læs lidt om "En korsikansk Skovfyrstes Død", hvorfra du også kan læse eller downloade den lille fortælling.

"Et Juleeventyr".
For en del måneder siden opdaterede jeg websiden om Victor Blüthgen, og det vil jeg forhåbentlig gøre igen i det kommende nye år, med lidt flere detaljer om Blüthgen-parrets venskab med Augusta Etlar.
Jeg har tilføjet denne lille Blüthgen-fortælling "Et Juleeventyr" til websiden om Blüthgens. Fortællingen stod på bagsiden af det ekstra tillæg som fulgte med "Illustreret Familie-Journal" juleaften onsdag den 24. december 1884.
Fra websiden om Blüthgens kan du læse eller downloade "Et Juleeventyr".

"Juleaften i mit Barndomshjem".
Denne lille fortælling af Zakarias Nielsen er tilføjet websiden om ham. Alt det tidligere skrevne i de gamle nyhedsbreve om Zakarias Nielsen er også ved at blive flyttet til Zakarias Nielsens webside.
Dette ganske korte erindringsglimt fra Zakarias Nielsens barndomsjul fik han oprindelig trykt i "Husmandsbladet", hvortil han i nogle år leverede artikler.
Denne artikel fra "Husmandsbladet" genbrugte Østsjællands Folkeblad lillejuleaften, den 23. december 1884, hvorfra denne version stammer.
Klik og læs "Juleaften i mit Barndomshjem" her...

"En drøm".
I det sidste nyhedsbrev blev der fortalt lidt om Riemenschneider og hans forlag.
"En drøm" er en lille nytårsartikel, en kronik af Herman Bang, som blev trykt i Nationaltidende dagen før nytårsaften, den 30. december 1883. Herman Bangs fantasidrøm er skrevet umiddelbart efter at bogforlaget A. C. Riemenschneider gik konkurs, lige netop her i de kommende dage for 134 år siden, hvor også Herman Bang mistede sit job hos forlaget.
I sin artikel "En Drøm", drømmer/fantaserer Herman Bang sig tilbage gennem det forgangne år hos Riemenschneider. Og blandt alle de forfatternavne Bang havde truffet gennem sig arbejde på Riemenschneiders forlag, er der kun een forfatter som Bang syntes det var værd at nævne, og som Herman Bang i drømmen ser rage op over alle de andre. Og det er Ivan Turgenev, af hvem Riemenschneiders forlag kun nåede at udgive een bog.
Artiklen "En Drøm" er blevet tilføjet det lidt der blev skrevet om Herman Bang, i forbindelse med omtalen af Riemenschneiders forlag.
Kun selve nytårsartiklen "En Drøm" som pdf-fil ligger her...

Hermed ønskes en rigtig god jul og et godt nytår.

Hilsen Henning Jensen.

© www.CaritEtlar.dk - Websiden er sidst rettet den 21/07/2018 16:59:01