En Skibsjournal.
Carit Etlar

Forside | Indhold | Nyhedsmail | Om websiden | E-mail

"En Skibsjournal".

Novellesamling af Carit Etlar.

Indholdsfortegnelsen.
Indholdsfortegnelsen i "Flyvepostens Nytaarsgave for 1850".
Etlar er og bliver en mester til denne slags små fortællinger, og det kan undre at denne lille samling ikke er blevet genudgivet i en fysisk bog.
Hele fortællesamlingen, alle de fem små historier er bygget op således, at de skal forstås som var det en sømand der fortæller historierne til sine tilhørere.

Det er således en "gennemkomponeret" lille novellesamling, i modsætning til mange af de langt senere novellesamlinger af Carit Etlar, som ofte er en samling af tilfældige forhåndenværende fortællinger, uden egentlig indre sammenhæng.

Novellesamlingen "En Skibsjournal" indeholder 5 små "sømandsfortællinger" og udkom på Edvard Meyers forlag, ikke som en selvstændig bog, men som en del af Edvard Meyers "Flyvepostens Nytaarsgave for 1850"..

"Flyvepostens Nytaarsgave" udkom ikke, som det ofte er tilfældet med sådanne publikationer, som afslutning på året 1850, men som en begyndelse på det kommende nye år 1850, så 1850-udgaven udkom straks efter nytåret 1849-50. Det betyder at det skrevne indhold er fra 1849 (eller i nogle tilfælde tidligere), og det gør denne lille samling skibshistorier af Carit Etlar specielt interessante derved, at de er skrevet i hans sømandsperiode, der fandt sted umiddelbart efter hans tidlige "farvel" fra krigen 1848.
Hvorfor Edvard Meyer ikke udgav samlingen selvstændigt, kan man jo kun gætte på. Men Meyers sværmerier for de store internationale romaner, ikke mindst det franske, kan have været en medvirkende grund til at disse "småtterier" måtte "nøjes med" at blive medtaget i Mayers gratis "Nytårsgave" til Flyvepostens faste abonnenter.

Etlar var, da fortællingerne blev udgivet, fritaget fra sin soldatertjeneste i krigen 1848-1851 og havde, efter sin korte sømandsperiode, påbegyndt byggeriet af sine huse på Frederiksberg Alle.

Disse små fortællinger er meget detaljerede, og da det næppe er Etlar selv der har oplevet dem, så må han have udspurgt den egentlige fortæller, for at kunne få så mange detaljer med, som der er i disse 5 små historier.
Så det kunne være nærliggende, at det er Etlars broder, kaptajn Mathias Brosbøll, der har været en af ophavsmændene. Den anden har været styrmanden på broderens skib "Lively", styrmand Hermansen, som flere andre steder er nævnt som fortælleren af Etlars sømandshistorier.

Lidt om Etlars sømandstid fortalte Augusta Etlar om i en stor artiklel i dagbladet Dannebrog den 26. december 1894, der havde overskriften "Hvorledes Salomon Baadsmand og Gjøngehøvdingen blev til".
Denne artikel var skrevet under hendes pseudonym J. E. Cart.
Artikel blev senere næsten uændret brugt som det 16. kapitel i Augusta Etlar erindringsbog om Carit Etlar: "MINDER", som udkom i 1896.

På websiden om Edvard Meyer er der tilføjet ganske lidt mere om "Flyvepostens Nytåarsgave for 1850".

Det kongelige Bibliotek har lagt "Flyvepostens Nytaarsgave for 1850" frit på Nettet, hvori er Carit Etlars "Em Skibsjournal".

"En Skibsjournal."

Novellesamlingen indeholder disse fem små fortællinger:
"Et Eventyr i Alexandria".
Det er en lille fortælling om en sømands tragiske kærlighedsaffære med en lille pige i Alexandria.
Klik og læs lidt mere her, hvorfra du også kan læse eller downloade "Et Eventyr i Alexandria...
"En Sørøver".
En fortælling om sejlskibet "St. Salvador" som bliver overfaldet af sørøvere i Middelhavet og som søger ind i havnen i Chania på Kreta.
Klik og læs lidt mere her, hvorfra du også kan læse eller downloade "En Sørøver"...
"Carnavalet".
En fortælling om en sømands oplevelser under kanevalet i Venedig. Denne fortælling blev senere genudgivet.
Klik og læs lidt mere her, hvorfra du også kan læse eller downloade "Carnavalet"...
"John Djævel".
En fortælling om negerslaven "John Djævel" der må følge sin ejer der rejser fra Jamaica og til Europa.
Klik og læs lidt mere her, hvorfra du også kan læse eller downloade "John Djævel"...
"Pagitta".
En lille dramatisk fortælling, en spansk "vendetta" i det små.
Fortælleren beretter om en unge pige Pagitta og hendes kæreste Talez i Barcelona. Tiden hvori fortællingen foregår er 1840, hvilket er omkring, eller umiddelbart efter, den første "Carlistkrig".
Klik og læs lidt mere her, hvorfra du også kan læse eller downloade "Pagitta"...


Gamle bøger.


© www.CaritEtlar.dk - Websiden er sidst rettet den 27/02/2020 10:24:53