"Badestedet Soulac.
Carit Etlar

Forside | Indhold | Nyhedsmail | Om websiden | E-mail

"Badestedet Soulac".

En rejseskildring af Aug. Schultz.

"Aug. Schultz" er et af Augusta Carit Etlar første pseudonymer.
Denne lille rejseskildring fortæller om hendes og Carit Etlars rejse til badestedet Soulac, som ligger i Bordeaux-området i Frankrig. Rejseskildringen blev trykt i "Illustreret Tidende" den 19. februar 1882. Så deres besøg har fundet sted sensommeren 1880 eller 81.

Trappen til Stranden.
Trappen ned til stranden, som Augusta Etlar nævner i rejseskildringen. Gammelt postkort fra ca. 1900.
Det er faktisk er rigtig fin beretning om og fra Soulac, som Augusta Etlar her har skrevet.
Rejseskildringen har lighedstræk med den rejseskildring som Carit Etlar skrev fra Skagen. Først en beskrivelse af stedet og dernæst en lille indflettet historie, som måske er sand? Eller måske ikke er sand? Men den indlagte historie er formentlig inspireret af begivenheder fra stedet.

Rigtigheden af Augustas beskrivelse af stedet kan fornemmes både af postkortet ovenfor og plakaten herunder, stranden, gæsterne og de badendes værdighed, badeteltene og "stilladsets trappe" der fører ned til stranden.
Og stemningen er sat da Augusta nævner pianoet der næsten selv burde kunne spille nummeret fra "Faust", som er lidt af balletmusikken fra Gounods opera, som Liszt havde skrevet om til et utrolig populært salonstykke for klaver, hvilket det stadig er.

Soulac sur Mer.

Gammel plakat.
Gammel plakat fra omkring 1900.
Klik og se plakaten større.
Augusta Etlar får hurtigt flettet ind i fortællingen at de var "vi" der ankom. Hun har villet understrege for det hjemlige "parnas" at hun ikke var alene - men sammen med Etlar.

Disse rejser til udlandet har helt sikkert behaget både Etlar og Augusta vel. Ude har ingen undret sig over det aldersmæssige umage par. Folk har betragtet dem som en fader der rejste med sin datter.
Et par steder er der indirekte henvisninger til dem selv, f.eks. når Augusta Etlar skriver: "Langs med den forladte Strandbred gaaer en Mand og en Kvinde, for disse To er det Løftets Time".

Augusta var på dette tidspunkt ca. 29 år, og Carit Etlar var ca. 66 år gammel.

Etlar-parrets besøg på badestedet, var i de år hvor områdets berømmelse startede. Augusta begynder beretningen med "Det er et lille Badested med en stor Fremtid", og dette skulle vise sig at blive sandt.

En lille forretningsmand i Bordeaux, som er hovedstaden i regionen hvor Soulac ligger, havde fået en genial ide.
Den lille kirke i Soulac, Notre-Dame-de-la-Fin-des-Terres, havde i nogle århundreder været delvis tilsandet, ligesom Skagens Kirke.
Et par årtier før Etlar parrets besøg, var en udgravning og restaurering begyndt. Her fortæller "sagnet", at der under restaureringen var fundet gamle recepter og helbredende opskrifter, efterladt af fortidens Benediktinermunke: prior Boursaud og prior Dom Maguelonne. Forretningsmanden Seguin flyttede til Soulac og begyndte at bruge "sagnet" og munkene i forbindelse med sine produkter, der hovedsagelig var "eliksirer" til mundskyldning, og "tandpastaer" og pulvere, og andre kemikalier til datiden mundhygiejne.
Det endte som en kæmpeforretning som varede mindst 50 år frem, indtil nutidens tandpasta helt "tog over", op mod anden verdenskrig.
Klik her og se en reklame fra 1915...

Forretningseventyret, samt det at Soulac var og stadig er et attraktivt badested, gjorde navnet og stedet berømt. Flere af datidens plakatkunstnere har tegnet plakater til Soulac, plakater som er blevet berømte. Her er et eksempel med hvide tænder, en plakat som er på det Franske Nationalbibliotek...

Og vinmæssigt kender mange af os Medoc-området, hvori byen Soulac ligger i den nordligste ende.

Læs eller download.

Du kan læse eller downloade rejseskildringen fra Soulac ved at klikke her...© www.CaritEtlar.dk - Websiden er sidst rettet den 27/02/2020 10:24:53